torsdag 26 mars 2009

Måndag; Forum, palats och vespa...

La dolce vita...med träningsvärk

I morse när jag vaknade kände jag, innan jag ens hade rört på mig, hur jäkla ont jag hade i benen. Aj aj aj... Enligt min stegräknare i mobilen så gick jag nära 28 000 steg igår. Inte illa eller hur?! Jo, för mina ben. Konstigt, man tror att man har rätt schysste benmuskler ändå; cyklar mycket och så, men nejdå... I och för sig, de där sju kullarna...tror att det är deras fel!

I går kväll gick jag ut en liten sväng till. Gick till Piazza Repubblica, där Diocletianus termer ligger och en jättevacker fontän i mitten.
Gick sedan på Via Nazionale ända ner till Trajanus marknader och vidare till Piazza Venezia.
Trajanus marknader kan man säga är ett av världens första köpcentrum och är byggt runt år 100 evt. Skitcoolt är det verkligen. I morse skulle jag gå in där, men då var det stängt. Får prova en annan dag helt enkelt.
På Piazza Venezia håller de på med en stor utgrävning (scavi) för att de ska bygga en till metrolinje, C. Jag stod där och snokade när där kom en man bakom mig och sa att det har kostat 6 milj euro och de har inte kommit nånstans. Jag sa: "è vero? (Är det sant?) och så tittade han lite skumt på mig sen gick han igen. Lite längre bort träffade jag han igen och vi började prata. Sen frågade han om jag ville gå och ta något att dricka, och sen gå och äta något. Jag tänkte, ja va fan "When in Rome!".
Så, igårkväll satt jag vid Pantheon och drack champagne... väldigt fin inramning med templet, och strålkastarna som lyste upp det.
Han hette Andrea, och hade bacillskräck. Han förklarade varför italienska män är som de är, och tyckte att jag hade fina fingrar... hahaha... Sen gick vi till en "hål i väggen - restaurang" och käkade. Prosciutto och mozzarella och friterad kronärtskocka som antipasti, och grillade scampi och calamare som primi... Fan va gott det var!

Idag, som jag sa, vaknade jag med träningsvärk... Men fan heller att det ska knäcka mig! Idag var det ju Forum och Palatinen dagen! Så, det var bara att bryta ihop och gå vidare... Jag hade tänkt åka upp i Vittorio Emmanuelle II monumentet, och se på utsikten, men man fick inte komma in dit. Där var poliser precis överallt runt hela Campidoglio... Jag tänkte inte så mycket mer på det, och gick och kollade på mitt. Sen fick jag reda på att det var påven som skulle komma på besök... gäääääääääsp! :)
Det var som sagt poliser överallt, och säkerhetsåtgärderna väldigt omfattande. T.o.m. den delen av forum som ligger närmst Campidoglio var avstängd ända fram till kl13.
När jag kom in på Forum var kl knappt 10, så jag tog den andra halvan, och Palatinen så länge.
Palatinen är alldeles fantastiskt. Man kan kolla på foto och i böcker och allt, men man förstår inte riktigt hur stora de här villorna var förrän man ser ruinerna. För er som inte vet, så var Palatinen stället där kejsarna bodde i sina magnifika villor. Typ antikens Bel Air eller Beverly Hills... Alla kejsare har bott här, men bara ruinerna från 4st går att se. Alla byggde inte nytt, utan återanvände sin föregångares hus. Ibland byggde bara över det gamla. De som finns kvar nu är: Domus Flavia -den flaviska dynastin börjar med Vespasianus, han som började bygga Colosseum. Casa di Augusto - den första kejsarens hus. Ett ganska anspråkslöst hus, med undantag för ett par väggmålningar. Man kunde komma in och se dessa, men där var kö, och det pallade jag inte med just då. Sen har vi Domus Augustana. Domitianus palats. Med en stor stadion, och utsikt över Circus Maximus... Detta palats är det man ser (med stoooora valvbågar) när man ser en bild på palatinen...
Sen har vi Tiberius villa som är molto più grande... gud i himmelen så stort... oxå svårt att föreställa sig genom att bara kolla på ett foto, men ni kan ju försöka ;)...
Efter palatinen gick jag ner på forum igen, och nu hade de öppnat upp allt, påven hade åkt hem igen. Nu fick jag äntligen leta upp de inristade rutorna på trapporna till basilica Julia, och leta upp Roms navel... Ville ju se Lapis Niger oxå, men så klart så var det bakom staket, så man fick inte gå in dit... Lapis Niger sägs vara det ställe där Romulus är begravd...eller var begravd... Romulus en av tvillingarna som grundade Rom...

Jag har mycket mer att berätta om denna dag, men nu ska jag ge mig ut igen och träffa Roberto... en kille som frågade vad klockan var innan idag, och sen började vi prata, och han är lika nördig som jag!!! och arkeolog... och har en vespa som faktiskt inte alls är läskig att åka på :)

Hej så länge!

Inga kommentarer: