torsdag 26 mars 2009

Tisdagen... Holy Crap och annat...

Vatikanen, Gianicolo och Trastevere

Var ute ganska sen igår, så i morse när jag skulle gå upp var inte särskilt pigg kan jag säga... Men sen tänkte jag på vad jag skulle göra idag, och blev pigg meddetsamma!!!
Kl. 9:30 hade jag bokat tid för att få komma ner i under Peterskyrkan och kolla på den necropolis som ligger där... Necropolis är grekiska och betyder de dödas stad.
Området är väldigt känsligt i och med att det legat under jord i 2000 år, så det finns glasdörrar mellan varje rum, och vissa rum är helt inkapslade i glas för att de inte ska förstöras av luften och allt som besökarna drar med sig ner.
Som sagt, det är gravar, och det är både hedniska (för det mesta kremerade) och kristna (aldrig kremerade) som blivit begravda här. Små rum, vissa väldigt rikt utsmyckade med väggmålningar, en del lite mindre, och en del med jäkligt fina mosaiker.
I den gamla romerska religionen var alla andra religioner välkomna oxå. Du fick tillbe precis vem du ville; Mitras, Ishtar, Isis, Oden eller Tor, så länge du även tillbad de romerska gudarna. I en av gravarna ser man en Horus figur från Egypten... med ett ankh under (min tatuering på ryggen!).
Allting var väldigt smått här, och väldigt dålig luft. Och så luktade det konstigt...
Den egentliga anledningen till att jag ville ner här och kolla, var för att Petrus (Jesu lärjunge och den första påven) ligger begravd här.
Det var en hemlig utgrävning som bara påven som beställde det (tror det var Pius IX) visste om och arkeologerna han anlitade. Utgrävningarna tog 10 år!
Där Petrus skulle ligga begravd kom de inte fram, för att där fanns något i vägen som de inte fick ta bort. Så de fick göra något som är ett stort NO-NO inom arkeologi... De fick gå runtom och in underifrån. Till slut hittade de en nisch med ben. Givetvis skulle det kunna vara vem som helst som var begravd här, men osteologer undersökte och kom fram till att personen var runt 60 när han dog. Ganska ovanligt vid den tiden (första århundradet evt), de flesta hade dött innan de fyllde 40.
Visst, det skulle fortfarande kunna vara vem som helst... Men de lade ut alla ben, och alla ben fanns där, förutom från ankeln och neråt. Inga fötter...
För er som inte vet, så korsfästes Petrus upp och ner, eftersom han inte ansåg sig själv värdig att korsfästas som Jesus. När de sedan tog ner honom, högg de av honom fötterna... Voila!
Efter denna lilla tur fick vi komma in till påvarnas gravar... Jag stannade bara och kollade på Johannes Paulus II (han som dog 2005)... Visst fint och så, och nunnor som stod där och grät till höger och vänster. Andra människor gick ner på knä och bad... Jag kände mig inte riktigt hemma där så jag gick upp i Peterskyrkan istället. :)
Peterskyrkan är ofantligt stor och ofantligt vräkig i all arkitektur och utsmyckning. Men det är något man måste se, så är det bara. Taket är otroligt vackert, och all brons som utgör det, har de snott från Pantheon. Eller återvunnit, va du vill.
Där finns även en svart staty av en sittande Petrus, som folk ber till. Och går förbi och kysser hans högra fot. Foten var sliten sist jag var här, och nu har de "byggt på" den med lite plast så att de inte sliter på originalet... hahaha!
Svårt att förklara allt härifrån, men ni får titta på fotona istället...
Efter jag varit inne i kyrkan gick jag ut på Petersplatsen och blev helt bländad. Solen sken och jag som varit inne i flera timmer blev helt bländad av solen mot all den vita marmorn...
Men jag lyckades ändå hitta ingången till hissen och trapporna som tar en upp i kupolen till kyrkan... Det var lite kö, men jag tänkte att jag absolut inte ville missa den utsikten.
Det gick rätt snabbt att komma in, och hissen var ju inte så jobbig... :)... Men sen skulle man gå upp i trapporna... Jesus va jobbigt det var. I början kan man gå upprätt, men ju högre upp man kommer, desto mer lutar väggarna in... man får gå med en helt onaturlig böjning på kroppen. Men när man kommer upp är det sååå värt det! Det känns verkligen som att man är "on the top of the world"... Ja, se bilderna, jag är helt förstummad och finner inga ord.
Ja, och ner kommer man ju alltid, och det var inga problem... :)
Efter Vatikanen gick jag vidare längs med floden och bort till Trastevere... Så mysigt! Lady & Lufsen gränder, tvätt hängandes mellan husen, blommor, lite skitigt och så jäkla charmigt.
Sen gick jag upp på Gianicolo. Jag var där i går kväll, och hälsade på Garibaldi, och njöt av utsikten, men ville dit på dagen oxå. Gianicolo, måste jag säga, är den jobbigaste av alla kullar i Rom. Jag lyckades ta mig upp i alla fall, men sen låg Garibaldimonumentet ännu längre upp. Jag gav faktiskt upp och tog mig ner till Trastevere igen.
Ner till floden och kolla in broarna. Bl.a. Ponte Fabriccio som går från den ena sidan av Isola Tiberina in till Campo Marzio. Denna bron är den äldsta som i sin helhet fortfarande används. Den byggdes är 62 fvt.
Jag handlade gelato på ön, och det var gott. Tiramisu, Limone e Fragole... mmm, buono!
Min första gelato i Rom... och jag kom precis på att jag inte ens druckit en espresso än!!! Skärpning nu!
Sen gick jag hemåt genom smågatorna förbi synagogan, judiska gettot, och bort till Area Sacra.
Area Sacra är ett gammalt forum från republikansk tid i Rom (innan Caesar) och idag finns där 4 tempel kvar som de så fint döpt till A,B,C och D... Givetvis intressant, men ännu mer intressant är att Roms hemlösa katter bor här. Det finns även en kyrkogård till dem i ena hörnan. Jag är inte säker, men har hört någonstans att man under Augustus tid hade väldigt problem med råttor i Rom, så man tog hit 10 000 katter för att ta hand om dem... Fast det kan lika gärna ha hänt nu i modern tid, jag vet inte.
Det som är det mest intressanta med Area Sacra är att portiken till Pompejus teatern ligger längs med ena långsidan. Resten av teatern finns inte, men husen på platsen där den låg har formen av teatern kvar. Återvinning av strukturen liksom. Och Caesar blev mördad här.
Tänkte på alla som grät vid Johannes Paulus grav, och blev helt till sig för Petrus fötter... jag var helt oberörd, men jag blev faktiskt lite rörd när jag stod vid platsen där Caesar blev mördad... hahaha... oxå en kontrast!
Sen började jag gå hemåt, och att ta de små slingriga gatorna är så mysigt. Jag gick där och lullade, och det var så mycket folk överallt. Jag fattade inget... sen hörde jag ett porlande ljud, eller snarare brus. Jag hade ju gått och kollat på husfasaderna och sånt, så jag hade ju egentligen ingen aning om var jag var... Men när jag sen tittade framåt så visste jag precis... behövde inte se den för att veta. Fontana di Trevi! Bellissima! Den är så fin... Tog några foton och kastade i 3 mynt. 1 mynt=för att återvända till Rom, 2=för att finna kärleken, 3=för att gifta sig (eller nåt sånt)... Ja va fan... funkar det så funkar det!!
Nu sitter jag här på mitt pyttelilla rum, och tittar på någon dålig talangshow på italiensk tv... Tittade på nyheterna innan och de pratade om il genio Ibrahimovic :)
Nu ska jag lägga upp lite bilder till er att njuta av, sen ska jag bege mig ut igen...

Baci

Inga kommentarer: