torsdag 26 mars 2009

Torsdag...

Lite shopping och givetvis lite annat...

Salve!

Idag har jag bara tagit det lugnt... stegräknaren står bara på 22000. :)
Jag tycker inte själv att jag går så mycket, men både stegräknaren och mina stackars ben och fötter berättar det för mig...
Jag gick ner i mina egna kvarter, som är som Roms Chinatown ungefär. Massor med kineser, och massor av affärer med billiga grejer. Det mesta skit, men jag hittade faktiskt en väska för 5 euro, och en kokbok "antica cucina romana"...
Vill ju handla ett par skor, och har spanat hela veckan efter ett par, men jag kan inte hitta några jag gillar. Jo, igår hittade jag ett par typ ballerina som var väldigt enkla och de ville jag ha, men de hade inte min storlek...
Jaja, jag gick vidare i alla fall. Ner mot Forum, som jag har hamnat vid varje gång jag gått ut i stan... Satte mig där och åt en panini caprese; det är med mozzarella och tomat. Mmm...Mozzarellan var lite torr, men god ändå. Helst ska de vara lite sega på utsidan, som att utsidan hänger ihop liksom när man bryter upp den... Och sen ska den "blöda" inuti... Mmmmmm!!
Jag har varit vid Pantheon ett par gånger redan, men alltid på kvällen och då är där inte öppet. Det var där idag! Jag gick in, kollade på Rafaels grav (han konstnären ni vet), och för att kolla in hålet i taket och golvet. Golvet är högt i mitten och sluttar sedan ut mot kanterna. Detta för att om det regnar så ska vattnet rinna ut genom hålen som finns lite överallt i golvet.
Pantheon är ett antikt tempel från början, byggd av Marcus Agrippa strax före Jesus föddes. Det som står på framsidan av Pantheon, betyder "Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, byggde templet".
Pantheon är grekiska betyder alla gudars tempel (pan-allt, theos-gud)... Och det var just vad detta var, ett tempel till alla gudar i den romerska religionen.
Denna byggnad är oxå väldigt stor. Kolla på bilden där jag kramar en av kolonnerna så kanske ni får ett litet hum om hur stort det är.

Sen gick jag till Piazza Navona för att kolla in det. Torget ligger där Domitianus stadion (eller circus) låg innan. Det har fortfarande formen efter en stadion, och under kyrkan som finns där kan man se valvbågar från stadion. Givetvis var där stängt, annars hade jag försökt ta mig ner dig :)
Här är oxå fullt med konstnärer som försöker pracka på alla turister sina alster. En av dem försökte ragga upp mig, men what else is new? Har du dåligt självförtroende? Känner du dig tjock och ful? Dålig hårdag? Åk till Rom! Här finns det alltid någon som vill ha dig! (Låter som reklam eller hur, hahaha)

Letade sen upp Campo dei fiori, som är ungefär som Möllan på lördagar, fast varje dag, och fan så mycket bättre. Frukter, grönsaker och blommor i de härligaste färger och hur mycket som helst! Che bello!
Sen är här givetvis, som i nästan alla gatuhörn, indier som säljer väskor. Något som jag aldrig sett däremot var en kille som stod och sålde pennor! hahaha, lite annorlunda...

Santa Maria in Aracoeli som ligger emellan La macchina (Vittorio Emmanuele-monumentet) och Campidoglio är en väldigt fin och intressant kyrka. Rom har runt 750 kyrkor tror jag, och detta är faktiskt den enda, förutom San Pietro, som jag verkligen ville se. Som nästan allt annat här i stan som är intressant, så ska det inte vara lätt att komma dit. Se på fotona, och kolla in trappan man måste ta sig uppför! Hua!
Romaspelaren Francesco Totti gifte sig här faktiskt. Men han fick gå in från baksidan (från Campidoglio)...Mes! Han som har såna benmuskler och är så vältränad skulle väl kunna bära upp frugan för trapporna utan problem?!
I alla fall, i kyrkan finns il bambino (jesusbarnet) som jag kom på nu att jag missade helt... En vanlig kyrka är byggd som en basilika med ett mittskepp och två sidoskepp med kolonnrader emellan. Kolonnerna i denna kyrkan är "snodda", eller "lånade" från olika tempel runtom i staden. Så alla är olika! Helt fantastiskt fint faktiskt!

Från kyrkan virrade jag in mig på La macchina... Det är Vittorio Emanuelle monumentet jag pratar om. Romarna kallar det La maccina la scriva (skrivmaskinen) eller La torta nunziale (bröllopstårtan). Utsikten var fin, och som ni säkert redan fattat, jag gillar utsikter.
Statyn av kungen själv sittandes på en häst står på framsidan. När de hade byggt färdigt eländet, så öppnade de upp magen på hästen (jo, det går) och dukade upp en middag för 80 pers (har jag för mig) därinne... Mi dio!
Jag var lite trött, så jag slog mig ner på trapporna... Men det fick jag inte. En av vakterna började blåsa hysteriskt i sin visselpipa och gestikulera med armarna... Jag vågade inget annat än resa mig upp. Kanske det är lite känsligt för att det är det enade Italiens första kung, eller för att den okände soldatens grav låg precis bak mig... men vad vet jag? Det är väl inte så jävla farligt, jag var ju trött... jaja.

Jag började gå hemåt, och shoppade lite på vägen... Idag har det blivit 2 klänningar, 1kg parmesan, en mugg (givetvis!)... och en mozzarella och lite prosciutto som jag tänkte äta nu... Ska ut och äta, men inte förrän senare ikväll.
Det är en sak som ni måste veta om ni någongång ska åka till Rom, eller till Italien överhuvudtaget. Man äter inte middag innan kl 21. Som vi svenskar t.ex., vi är vana vid att äta mycket tidigare, och som turist går man kanske ut vid 18-19 tiden för att äta. Men då får man inte lika bra mat som man får efter kl 21. Det är för att kocken oftast börjar senare, och därför får man inte nylagad mat, utan fryst mat från igår typ... De flesta turister vet inte detta, och tycker säkert att maten är god ändå. Det hade jag tyckt i alla fall, om jag inte vetat det. Men så är det i alla fall, så nu vet ni det! :)

Ska försöka massera mina ben lite nu...

Hej hej!

Inga kommentarer: