lördag 29 januari 2011

Get your rocks off

I torsdags var det ännu en sån där vandringsdag. Buss ner till Forum Boarium, gå över Circus och upp på Celio, en kulle jag ännu inte besökt.
Uppe på Celio skulle vi besöka Case Romane, ett romerskt hus. Huset ligger på Clivo di Scauro, och den bredd gatan har idag är även den antika bredden. Det är ju lite häftigt. I alla fall, huset var en insula, ett lägenhetshus, som byggdes på 100 talet e.Kr, och som senare byggdes om till ett domus, vanligt hus, någongång under 300 talet. Det var häftigt att se de olika faserna av husets historia och hur det ändrade sig. Ovanför ligger idag en kyrka som heter S Giovanni e Paolo. De här Giovanni och Paolo är inte apostlarna utan två eunucker som var anställda vid Konstantins dotters hov, och som senare halshöggs under Justinianus. Det finns ett litet kapell till dem där, med en liten lucka upp i kyrkan så att man även kan se det därifrån.
Detta huset var häftigt.
Men ännu häftigare var Casa dei Grifi uppe på Palatinen. Idag består Palatinen till stor del endast av rester av det senaste kejsarpalatset, Domus Augustana. Som det antika Roms Bel Air har det alltid varit hem för mer aristokratiska och patriciska familjer. Detta huset vi var nere i var just en sådan villa, byggd på 100talet f.Kr. Den har bevarats så bra för att den har blivit en del i substrukturerna till palatsen ovanför.
Det man får se idag är källarvåningen till huset, och det finns lite olika rum, bl.a. en matsal som man då kan tänka sig användes som sommarmatsal. Väggmålningarna är alldeles fantastiska i detta huset!!! Färgerna är fortfarande starka och mönstren är otroligt välgjorda. Det var inte många rum man fick se, men jag gillade det!

Igår då... jo, vi skulle ha seminarium på tre artiklar om "marmor och misär" i den antika staden. Och det gick väl bra. Även om jag har svårt för sånt och helst bara vill sitta och lyssna.

Två kvällar i rad har vi suttit i auditoriet och tittat på 'Spartacus Blood and Sand'.

Inga kommentarer: